Zlatna vina Alpe Adria 2018., Đurđevac

Zlatna vina Alpe Adria 2018., Đurđevac

U Galeriji Muzeja Grada Đurđevca u subotu, 7. srpnja održana je 5. po redu međunarodna izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2018.“, čiji je nositelj organizacije bio Klaster vinara Podravine i Prigorja, a kao zajednički je projekt sufinancirana sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran.

Cilj izložbe bila je promocija vina, vinara i vinorodnih područja u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, ali i povezivanje proizvođača vina s ugostiteljima, hotelijerima i vlasnicima vinarija. Na manifestaciji su se okupili vinari s najbolje ocijenjenim vinima (zlatnim vinima) na izložbama u regijama članica Saveza i šire, a ocjenjivalo ih je međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo predvođeno predsjednicom doc.dr.sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika.

Čast da svečano otvori izložbu pripala je zamjeniku župana Darku Soboti koji je zahvalio svima koji su doprinijeli organizaciji, a posebno Klasteru vinara, Savezu Alpe Jadran te Gradu Đurđevcu kao domaćinu, uz gradsku Turističku zajednicu.

 „Posljednjih desetak godina vinarstvo i vinogradarstvo su kao poljoprivredna grana ostvarili velik napredak, što nam je posebno zadovoljstvo, jer smo i mi kao Županija tome pružili podršku, a zahvaljujući Klasteru vinara danas imamo 35 certificiranih proizvođača vina. Također moram pohvaliti i doprinos naše Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara koja broji 14 udruga iz područja vinarstva i preko 1300 članova te nas veseli što je diljem Europe, a i šire, prepoznata kvaliteta vina Podravine i Prigorja. Do ovakvih smo rezultata došli zajedničkim radom te nas čini ponosnim kada vidimo da se i mladi uključuju u ovaj sektor i da se otvaraju suvremeni vinski podrumi. Vrijednost i marljivost Podravaca i Prigoraca nikad nije bila upitna, a njihov trud i nesebično odricanje zaslužni su za uspjeh koji danas slavimo. Drago nam je što je našu kvalitetu prepoznao i Savez Alpe Jadran te još jednom zahvaljujem svima koji su izložili svoja vrhunska vina i čestitam im na priznanjima koja su ostvarili, a zahvaljujem i ocjenjivačkom povjerenstvu koja nije imalo nimalo lagan zadatak.“, kazao je Sobota. 

Predsjednik Klastera vinara Vlado Rep također se pridružio zahvalama, dodavši kako su ciljevi Klastera edukacija vinara koja će doprinijeti kvalitetnom pristupu u proizvodnji grožđa i vina s prepoznatljivim okusima Podravine i Prigorja, kao i podizanje novih nasada te povećanje ponude vina. Također je upoznao okupljene sa Savezom Alpe Jadran, pohvalivši udruge koje njeguju vinarsku tradiciju ovog kraja i sudjeluju na izložbama, gdje je u prosjeku izloženo 130 uzoraka vina od kojih 25% osvaja zlatna odličja. Predsjednik Rep ujedno je zahvalio Županiji, koja svojim programima podržava vinogradarsku proizvodnju, na dosadašnjoj suradnji, kao i svim sponzorima, predvođenim Podravkom, na podršci manifestaciji.

Saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković također je zahvalio Županiji, Klasteru i Savezu, naglasivši kvalitetu i vrijednost vina Podravine i Prigorja, kao i potrebu održavanja ovakvih manifestacija koje nas povezuju sa susjednim regijama i vode prema gospodarskoj suradnji.

Predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika kazala je kako je pravi izazov ocijeniti vina koja već imaju zlatno odličje s neke izložbe te kako je ukupno pristiglo 45 vina, od čega 44 mirna i jedno pjenušavo. Najviše prijavljenih vina bilo je iz Hrvatske, pa Mađarske i Austrije, a većina ih je bila bijela. Vina su ocjenjivana prema metodi 100 pozitivnih bodova, a u skladu s propozicijama dodijeljena su sljedeća odličja: tri velike zlatne medalje, 20 zlatnih medalja, 19 srebrnih medalja i dvije brončane medalje. Jedan je uzorak odbačen zbog uočene mane.

Rajnski rizling 2017. OPG Marijana Vujić proglašen je najboljim suhim vinom izložbe, najbolje crno vino je Malbec 2013. Zoltana Varga iz Mađarske, a najbolje ocijenjeno vino, odnosno šampion izložbe i dobitnik velike zlatne medalje je predikatno vino Traminac, izborna berba prosušenih bobica iz 2016., proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića (92 boda).

Veliko zlato još su osvojili OPG Zlatko Sonenšajn za Traminac 2015. te ponovno Josip Rajaković za Sauvignon iz 2016. godine. Iz Koprivničko-križevačke županije zlatne su medalje osvojili: OPG Josip Gašparić za Traminac, OPG Ksenija Topolovčan za Pinot bijeli, Denis Bužić za Pinot sivi, Vesna Savić za Sauvignon, OPG Božo Divjačko za Graševinu, Pomona d.o.o. za Graševinu, Vinarija Matočec za Chardonnay, Vinarija Cvekan za Chardonnay, OPG Šipek za Chardonnay, Vinarija Ređep za Silvanac zeleni i Vinarija Kostanjevec za Pinot sivi.

Nakon dodjele priznanja, gosti su obišli izložbu „Hommage a Picasso“ te Interpretacijski centar Picokijade.

Izložba se održava u partnerstvu Klastera vinara Podravine i Prigorja, Županije Vas, Udruge vinogradara Koruška, Remushof Jagschitz, Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću, Udruge vinogradara i vinara Međimurje „Hortus Croatie“, Udruge vinogradara „Peharček“, Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Udruge Balatonboglari Hegyköszeg, Centra za kulturu Letenye, Udruge vinogradara Csurgo, Vina Kutjevo i Weingut Ipsmiller.

Svečanom programu manifestacije prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, županijski pročelnici i drugi suradnici, predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Goran Kostanjevec, ravnatelji ustanova, načelnici općina, predstavnici udruga te brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Link na originalni članak

Skip to content