Priznanje vinarima podruma Vineda

—— 3 color slbar

Cabernet sauvignonu i graševini ocjena – vrhunski

VUKOSAVLJEVICA – Podrum Vineda d.o.o. osnovan je 2005. godine na temeljima tradicije dviju obitelji – Kaša i Kovač, a sve iz ljubavi i želje za stvaranjem novih vrijednosti. Kada su 2008. godine mladi Damir Kaša i Neven Kovač zasadili prve hektare vinograda s domaćom autohtonom sortom graševina, mogli su samo sanjati da će pet godina kasnije upravo ta graševina dobiti odliku “vrhunsko vino”. Cabernet sauvignon i graševina berbe 2012. dva su vina iz Vukosavljevice koja su od strane Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo ocijenjena odlikom “vrhunsko vino”. Prema Kašinim riječima, ta su dva vina i prijašnjih godina dobivala visoke ocjene na ocjenjivanjima, ali upravo berba 2012. sorti graševine i cabernet sauvignona donijela je vrhunske rezultate. 

Trenutačno Vineda proizvodi oko 50.000 litara vina godišnje, i to od poznatih sorti ovog podneblja (graševina, frankovka, chardonnay, cabernet sauvignon…), a više od 70 posto prodaju na području Virovitičko-podravske županije. Podrum Vineda nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji u srcu virovitičkog vinogorja na pjeskovitom tlu mjesta Vukosavljevica gdje se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom od grožđa ubranog s poznatih bilogorskih obronaka Aršanja i Klainog brda.

– Proteklih godina tvrtka je uložila u kupnju i okrupnjivanje zemljišta te podizanje novih nasada vinograda. Trenutačno je u vlasništvu oko osam hektara, od toga je trenutačno šest heltara pod vinogradima uz jedan hektar vinograda ugovorenih kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima grožđa – naglašava Kaša. 

U ponudi vinske karte Podruma Vineda možete pronaći nekoliko crnih i bijelih vina od graševine u kvalitetnim i vrhunskim kategorijama (chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka) od suhog do poluslatkog. 

Vizija poslovanja Podruma Vineda je daljnje povećenje proizvodnje vina, podizanje novih nasada vinograda, vraćanje u funkciju trenutačno zapuštenih površina kojih je svakog dana sve više te bavljenje ruralnim turizmom od gastronomske ponude ovoga kraja do uživanja u Podravskim kletima kako je to nekada bilo.

Slobodan KADIĆ

Link na originalni članak

Skip to content