Obilježavanje blagdana svetog Vinka

U Podrumu Vineda obilježili su blagdan svetog Vinka uz želju da ova bude kao i prošla jer, 2017. godina im je bila sjajna, proizveli su 45.000 lita prvoklasnog vina o kojem će se još dugo pričati

I dok je „Vincek“ 2017. ledio kosti, za ovogodišnji je „lio k’o da je sudnji dan“. No, kiša nije omela biskupa Branka Sobotu iz Kalinovca, da u oku ugodno uređenom okolišu Podruma Vineda u Vukosavljevici, da zapovijed da se trs oreže i poškropi, da se „kobase poslože na lozu“, te u čast svetog Vinka, jednog od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana „zazove plodna godina“. Bilo je tu i Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Sloga Pitomača koji su „podravskim popevkama“ razbudili nazočne.

Svi oni zaželjeli su da i 2018. bude makar kao 2017. koja je bila sjajna. U Vinedi su od zadnje berbe pripremili oko 45.000 litara prvoklasnog vina, kojeg će početi točiti od veljače. Kažu kako je prošla godina u vinarskom smislu bila sjajna, a oni koji vole kapljicu jedva čekaju veljaču kada će u Vinedi „otprti pipe“ da blagosmirujuća tekućina poškropi nepce. Baš onako kako je biskup Branko Sobota, uz asistenciju vlasnika Damira Kaše i Nevena Kovača poškropio trs. Živjeli.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Link na originalni članak.

Skip to content